кадър: БНТМного хора бяха на площада тази вечер. Най-зрелищно беше зарята. Градът

...
кадър: БНТМного хора бяха на площада тази вечер. Най-зрелищно беше зарята. Градът
Коментари Харесай

В Бяла, Русенско, вече отбелязаха 143-ата годишнина от Освобождението

кадър: Българска национална телевизия

Много хора бяха на площада довечера. 

Най-зрелищно беше зарята. 

Градът е един от първите, в който победоносно влизат съветските войски през лятото на 1877 година

С тържествена заря-проверка довечера в  Бяла Русе нско, означиха 143-ата годишнина от Освобождението на България и 144-ата годишнина от освобождението на града. Той е един от първите, в който победоносно влизат съветските войски през лятото на 1877 година.

На кръстопътя на съветските и на османските войски, в региона на град  Бяла  се водят боеве с основно значение за изхода на войната. От тук в продължение на 3 седмици самият съветски император Александър II командва военните дейности.

" От тук преминават пътищата от Разград, Търговище, Попово към Плевен. Войната се взема решение при Плевен и тука е мястото, където вероятно турските сили биха желали да минат, с цел да могат да отидат на помощ на Осман паша ", сподели Иво Жейнов шеф на Историческия музей в  Бяла , предаде .

С поднасяне на венци и цветя и инспекция на почетния часовой на роти от Националния боен университет " Васил Левски " от Велико Търново  Бяла  отдаде респект на хилядите знайни и незнайни бойци и опълченци, дали живота си за Родината.

Въпреки пандемията на площада се събраха стотици хора.

" Дойдохме да почетем хората, които са дали живота си за нашата независимост ", показа Красимир Бошев.

" Това е 3-ти март, национален  празник празник  на цяла България и на нашия град, който е дал също много жертви ", споделя Пеньо Ботев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР